Hvornår sker den næste finanskrise?

Der er mange bud på hvad der vil føre til den næste finanskrise og derfor er det naturligvis svært at give et svar på hvornår den næste finanskrise vil ske. De fleste eksperter siger at det ikke bliver en boligboble, men hvad bliver det så? Så hvis du planlægger at satse, så må du først læse anmeldelse af Bethard.

Oliepriserne starter en finanskrise i 2020

Ifølge den amerikanske analytiker olieanalytiker Philip K. Verleger vil oliepriserne starte en finanskrise i 2020. Tilbage i 2016 bestemte organisationen IMO at shipping-industrien skal benytte brændstof med max. 0,5 procent svovlindhold og i dag ligger grænsen på 3,5 procent.

Dette kan ifølge Verleger føre til en historisk stor efterspørgsel på brændstof med minimalt svovlindhold og et historisk stort niveau af producenter, der forsøger at slippe af med uønsket brændstof og sammen vil de to faktorer ifølge Verleger føre til et økonomisk kollaps i 2020.  

Oliepriserne påvirker allerede den danske økonomi. I september 2018 så vi de højeste oliepriser i næsten fire år og dette gør at danskerne nu blandt andet skal bruge flere penge på at tanke biler og at varme husene op.

Starter hackere den næste finanskrise

Ifølge topdirektøren i Norges største bank DNB Rune Bjerke kan hackere udløse en ny finanskrise. Bjerke har blandt andet peget på at hackere tidligere har lykkedes at hacke sig ind i centralbanken i Bangladesh. Bjerke frygter derfor at manipulation med teknologi og hacking kan skubbe en ny finanskrise i gang. Bjerke har ikke givet nogen specifik forudsigelse på hvornår en eventuel finanskrise forårsaget af hackere ville finde sted.  

Starter Trump den næste finanskrise?

Ifølge andre eksperter kan den amerikanske præsident Donald Trump skubbe den nye økonomiske krise i gang. Topøkonomen Dr. Nouriel Roubini forudså både at den amerikanske boligboble bristede i 2007 og at den derefter ville føre til en økonomisk krise. Roubini udtalte for nyligt at han frygter at Trumps politik kan føre til en ny finanskrise i 2020.   

Der er godt gang i væksten på global plan og den forventes at blive ved i 2019. Væksten har blandet fået en hjælpende hånd fra den skattereform, som Trumps adminstration har gennemført, som har ændret betydeligt i virksomhedsskatterne. Dette fører ifølge flere økonomer til at der kommer for meget kul på de økonomiske kedler i USA og Trump bliver ved med at skovle på. Dermed kan der komme en overophedning af økonomien og ifølge Roubini har Trump allerede brugt eventuelle reserver, der kunne blive brug for i fremtiden for at afværge en eventuel krise i USA.

Trumps udenlandspolitik med øgede toldafgifter har også ført til at forsyningskæder svækkes i virksomhederne og at udviklingen af teknologien hæmmes samt at investorer er mere forsigtige med investeringer. Dermed mangler den globale økonomi næring til at kunne vokse. På den anden side af jorden ligger Kina inde med overkapacitet på lageret med varer, som producenterne ikke kan komme af med.

Ifølge Roubini vil konsekvenserne af alt dette blive prisstigningerne, der vil ramme arbejderklassen og middelklassen hårdt, når det blandt andet bliver dyrere at handle i supermarkedet. Trumps utilregnelige politik gør at Roubini frygter Præsidentens handlinger i en eventuel recession.

Det er ikke alle økonomer, der er enige i Roubinis analyse om hvor meget inflation Trumps handelspolitik vil føre til. Den danske økonom Ulrik Brie peger i stedet på at selv om at amerikanerne nok vil opleve prisstigninger i 2019 på grund af den indførte straftold, så vil de sikkert falde på ny.

Brie afslutter med at sige at økonomi går i bølger og at det er helt naturligt at der vil være en periode med mindre vækst i USA efter en periode med vækstspurt. Lad os håbe at Brie får ret og at Trump ikke sætter gang i en ny finanskrise.