Hvor meget koster det at bygge et nyt stadion?

Der er svimlende mange penge i fodbold. Dette gælder både når det kommer til indtægter fra salg af trøjer, billetter mm., men også når det kommer til alle de penge, som bliver investeret i nye stadioner.

Tottenham Hotspurs investerer 750 millioner GBP på sit nye stadion

Tottenham Hotspurs arbejder på at skifte hjemmebane til deres nye stadion, som nok vil åbne i 2019. I slutningen af sæsonen 2017-18 tog London holdet afsked med White Hart Lane, da de havde forventninger om at indvie det nye stadion i 2018-19 sæsonen.

Tidligere spillede Spurs på White Hart Lane med plads til 36.284 tilskuere. Det nye stadion vil have plads til 62.062 tilskuere og der vil blandt andet være plads til 17.500 på South Stand, som vil blive hjemmetribunen for Spurs fans. Når Tottenham Hotspur Stadium vil åbne op vil det blive til det femtestørste fodboldstadion i Storbritannien efter Wembley (90.000 tilskuere), som bliver brugt til engelske landsholdskampe, Old Trafford (74.994 tilskuere), som er Manchester Uniteds hjemmebane, the Millenium Stadium i Cardiff i Wales (74.500 tilskuere), og London Stadium, som er det tidligere Olympiske Stadion fra OL i 2012, som i dag er West Ham Uniteds hjemmebane med plads til 66.000 tilskuere. Vigtigst af alt bliver Tottenhams nye stadion det tredjestørste Premier League Stadion foran ærkerivalerne fra Arsenal, som har plads til 60.452 personer på Emirates Stadion.

Det nye stadion stod først til at koste 400 millioner GBP, men det har senere vist at omkostningerne på det nye stadion vil blive omkring dobbelt så meget på omkring 750 millioner GBP.

Renovering af fodboldstadioner

Mens nogle fodboldklubber vælger at bygge nye fodboldstadioner, så vælger andre at renovere stadioner på grund af den historiske værdi, som stadioner kan have for klubben og dens fans.

I England ville det ikke give mening at klubber som Liverpool og Manchester United forlader sine respektive fodboldstadioner for nye omgivelser. Henholdsvis Anfield Road og Old Trafford har så stor betydning for de to fodboldklubber at begge har valgt at investere i renovationer i stedet.

Tidligere udvidede Liverpool hjemmebanen med plads til yderligere 8500 tilskuere på hovedtribunen Main Stand i 2016 og senere blev en ny renovation på omkring 50 millioner GBP annonceret til blandt andet at forbedre træningsfaciliteterne for klubben. Nu går rygterne at Liverpool ønsker at tilføje yderligere 7000 tilskuerpladser til Anfield Road, så den samlede kapacitet vil ramme ca. 61.000 personer.

Der ligger meget prestige i at have det største stadion ikke kun i England, men i hele Europa. Dette ønsker Manchester United Supporters’ Trust fanklubben, som håber at ”The Theatre of Dreams” i fremtiden vil have en kapacitet på 88.000 tilskuere. Dog ligger problemet i at klubben ville være nødt til at forlade sin hjemmebane imens renovationen ville finde sted og at der ikke umiddelbart er nogle gode alternativer til en midlertidig hjemmebane i Manchester.

I Spanien er hovedstadsklubben Real Madrid i gang med planer om at renovere sin hjemmebane Santiago Bernabeu. Klubben vil investere omkring 525 millioner EUR i det 21. århundredes Santiago Bernabeu. Størstedelen af omkostningerne på omkring 300 millioner EUR vil gå til anlægsarbejderne og omkring 100 millioner EUR er sat af til teknologisk udstyr og innovation af stadionet.

Men pengene vil ifølge planerne hurtigt blive hentet ind, da den spanske topklub forventer at investeringen vil byde på 150 millioner EUR ekstra i indtægter hver sæson. Projektet er ikke gået i gang endnu, men de forsvarende Champions League mestre forventer grønt lys til at gå i gang inden længe og derefter vil det tage omkring 3,5 år før projektet er færdigt og i dette tilfælde vil klubbens fans ikke blive nødsaget til at overvære Real Madrid hjemmebanekampe på et midlertidigt stadion.