De Største Problemer På Det Danske Boligmarked

Huspriserne stiger og stiger i Danmark. Danskerne søger boliger uden gasfyr. Folk vælger mere og mere ofte at bo alene. Det er tre store problemer på det danske boligmarked, som vi kigger på nedenfor. 

Større Efterspørgsel På Boliger Uden Gasfyr

Prisen på gas er steget i flere steder i verden og det gælder også i Danmark. Flere danskere søger alternativer til at varme huset op uden gas. Ifølge Poul Erik Bech, som er bestyrelsesformand i EDC, er der lige nu en større efterspørgsel på boliger uden gasfyr. 

Det kan potentielt føre til at prisen på boliger med gasfyr vil falde flere steder i Danmark. Dog handler det om at dykke mere i dybden med det. I visse steder i Danmark er det ikke muligt at finde en bolig med naturgas, som fx Nordjylland. På den anden side har områder som Ballerup og Rødovre stort set udelukkende boliger med naturgas. 

Singlehusstande Skaber Problemer i Hovedstaden

Flere og flere personer bor alene. De bor i det, som kaldes for singlehusstande. Tendensen fører til at antallet af singlehusstande stiger især i København, men også generelt i Danmark. 

Antallet af singlehusstande udgør op til 40 procent på hele boligmarkedet i Danmark. I løbet af det seneste års tid er der tilføjet mere end 29.000 nye singlehusstand til sammenligningen. Kigger vi på København, er der omkring 164.000 personer, som enten har børn eller ikke, der bor alene.

Denne tendens kan netop ramme børnefamilier eller andre personer, som bor flere under et tag. Enkeltpersoner boltrer sig i kvadratmeter, som gør at der er færre tilgængelige boliger. Det fører priserne op både når det kommer til leje og køb, når vi kigger på boligmangel i den danske hovedstad

Den Potentielle Finanskrise

Det siges at der er krise på boligmarkedet ca. hvert 15. år, og visse eksperter frygter tendenserne på boligmarkedet. I Danmark er priserne på boligerne kommet utroligt højt op i løbet af de seneste år. Faktisk er kvadratmeterprisen for både parcelhuse og rækkehuse samt ejerlejligheder højere end det har været i løbet af de seneste 29 år

Man kan dog ikke sammenligne situationen direkte med hvad der var forud for finanskrisen i 2008. Økonomisk set er der mere kontrol for hvem der kan låne penge og hvordan. Dog er der stadigvæk områder som fx afdragsfrie lån, som professor for finansiering ved Copenhagen Business School (CBS) Jesper Rangvis mener at man bør kigge på. 

Før den seneste finanskrise havde de afdragsfrie lån en central rolle for stigende huspriser. Den dag i dag bliver de stadigvæk mere og mere udbredte. På den anden side har du Mads Skovlund fra Nordea Kredit, som mener at bankerne og realkreditinstitutterne er dygtige nok til at vurdere situationen. Skovlund har udtalt at bankerne nærstudere låneansøgernes økonomi, og de naturligvis udelukkende ønsker kunder, som kan betale deres lån tilbage. Under alle omstændigheder er det et vigtigt område at være opmærksom på i forhold til de største problemer på boligmarkedet i Danmark.