Hvordan Kan Arkitekter Bruge VR Til Deres Projekter?

Virtual Reality har været en del af mange arkitekters arbejde i snart fem år. Flere arkitektfirmaer i Danmark bruger VR til at planlægge sine projekter. Ikke alene hjælper det med planlægningen, det bidrager også til en bedre kvalitet. Det kigger vi på nedenfor. 

VR Bidrager Til Planlægningen

Enhver designer kommer op med et visuelt udlæg af hvordan det endelige projekt skal se ud. Det gælder uanset om der er tale om en webdesigner, som laver en side som greenbonuskode.dk eller en arkitekt, der designer en bolig.  

Før i tiden brugte arkitekter primært fysiske modeller enten med arkitekturmodeller eller arkitekturtegninger på papir. Nu til dags er mange arkitekter gået over til at bruge VR og digitale redskaber. Det sparer blandt andet tid og ressourcer.

Mange Arkitekter Anvender Allerede VR

Helt tilbage i 2017 viste en undersøgelse i CGarchitect at det primært er folk i Europa (40 procent) og USA (21 procent), som bruger VR til sit arbejde. I den undersøgelse svarede tæt på 70 procent at de bruger VR eller Udvidet Virkelighed (AR) eller Blandet Realitet (MR) til enten planlægning eller produktion af deres arkitektarbejde. Desuden svarede 77 procent at de planlagde at bruge VR til deres arkitekturarbejde i fremtiden, og her taler vi altså om en undersøgelse fra 2017. 

Det er dog vigtigt at understrege at det kræver nærmere analyse af flere undersøgelser for at få et mere varieret overblik. Muligvis har CGarchitect et publikum, som netop er yderst teknologiske og fremadtænkende. Det er en blog, som fokuserer på arkitektonisk visualisering. Derfor er det måske ikke overraskende at mange af deres læsere allerede anvender VR.

Test Af Løsninger

Det hjælper også at give specifikke eksempler. I Aarhus har Arkitema Architects designet det gamle Statsbibliotek. De anvendte VR til at give facility manager Thomas Larsen mulighed for at få en fornemmelse af projektet. På den måde kunne de i fællesskab teste resultatet, før de gik i gang med at bygge. 

Marianne Friis, som er head of BIM hos Arkitema Architects fremhæver at god arkitektur handler om oplevelsen som helhed og at det ikke kan oversættes til tal. I stedet kan det dokumenteres og opleves takket være VR, og derfor bruger de den teknologi mere og mere.

Indretningsarkitekter Anvender Også VR

Indretningsarkitekter kan naturligvis også anvende VR til indretningen. Blandt andet kan de præsentere deres arbejde helt ned til den mindste detalje. Det kan først og fremmest forbedre kommunikationen. På den måde kan du få en bedre ide af hvad kunden kan lide og hvad han eller hun ikke er vild med.

Det kan også bidrage til at spare tid og fremskynde processen ligesom vi tidligere har set med blockchain.

Måske ønsker nogle personer at gå lidt efter lidt frem med indretningen, da de er usikre på hvordan møblerne vil passe til hinanden. Det kan være i forhold til hvor meget plads det tager af rummet, hvordan lyset falder og farverne passer sammen osv. Med VR kan kunderne få en meget realistisk ide af hvordan det kommer til at se ud i virkeligheden. Derfor kan det hele måske planlægges mere eller mindre på samme tid.