De mindste boliger i Sydøst Asien

Der bor ca. 7,4 millioner personer i Hong Kong og det betyder at der er høj efterspørgsel på boliger. Faktisk viste tal sidste år at 9400 personer kæmpede om udbuddet om 870 boliger.

Boligmarkedet i Hong Kong er faktisk så vildt at man skal lægge et depositum for blot at se på en lejlighed. Dette gælder i hvert fald lejlighederne i luksusdistriktet Victoria Harbor hvor det kræves et depositum på 900.000 dollars for at få lov til en 90 minutters rundvisning i en bolig, som minder om den man kan købe.

Men det mest ekstreme i Hong Kong er ikke luksuslejlighederne, tværtimod. Omkring 200.000 personer bor i ca. 88.000 udgaver af det, som man nærmest kan kalde for ultra små ”kiste hjem”. Grundet ultra dyre lejepriser og lange ventelister til offentlige ejendomme er de 200.000 person nødsaget til at bo i boliger, som United Nations blandt andet kalder for en ydmygelse af menneskets værdighed. En beboer i en af 88.000 boliger har tidligere udtalt til South China Morning Post at han aldrig så frem til at tage hjem til sin 15 kvadratfod lejlighed, da det nærmest var kvælende at skulle opholde sig i mini-lejligheden uden at kunne indånde frisk luft.

I Japan koster det op til ca. 3300 DKK om måneden at bo i ”kistehjem”

Tokyo har 9,273 millioner indbyggere og derfor er der også stort bud om boligerne. Tal har tidligere vist folk har betalt ca. 400 GBP (ca. 3300 DKK) om måneden i husleje for små ”kapsel”-hjem og de fleste er både uden vinduer og døre. De fleste udlejere er unge mennesker, som tilbringer størstedelen af dagen på arbejdet og uden for og dermed som kun bruger hjemmet til at sove.

Kistehjem går nok ikke i Europa

De små boliger ville muligvis ikke gå i Europa. For nylig troede et spansk firma at de havde fundet løsningen på den vestlige boligkrise ved at skabe små ”leve kapsler” på 2,4 kvadratmeter. Men byens borgmester Ada Colau har blokeret tiltaget, da lovgivningen fastsætter at boliger skal have mindst 40 kvadratmeter gulvplads.

De små boliger er en del af firmaet Haibu 4.0’s byggeprojekt Haibu, som betyder bikube på japansk. Projektet er inspireret af de populære kapsel-hoteller i Japan og det vil have 38 kapsler.

Hver kapsel har stikkontakter, TV, opbevaringsplads og seng. Der er også et stue-område med køkken og badeværelser. Den månedlige husleje er på 1500 DKK inklusiv regninger på el, vand og wi-fi.

Der er også regler for mini-boligerne, som fx at man max. må bo en person i hver kapsel og at man ikke må have samleje, for at respektere at andre bor der. En af damerne bag projektet Victoria Cerdan siger at det naturligvis ikke er optimale levevilkår, men at det er et alternativ til at lavtlønnede ikke skal bo på gaden. Ifølge firmaet har der også været mere end 500 personer, som har vist interesse i de 38 kapsler, men som der altså indtil videre er blevet sat en stopper for af den lokale borgmester Ada Colau.