Skal jeg eje eller leje?

Sidste år viste tal fra Danmarks Statistik at den gennemsnitlige husleje i Danmark var steget med 30 procent inden for de seneste ti år. Andre tal viser at huslejen i København er steget med 30 procent i løbet af de seneste fem år. Det har fået mange til at stille spørgsmålet om det er bedst at købe bolig eller at bo til leje.

Tjek om du betaler for meget i leje

Du kan tjekke hos Lejernes LO om du betaler for meget i husleje. Hvis du er i tvivl om huslejen er for høj, så kan du tjekke den først på tjekdinleje.dk og derefter gå videre med sagen hos Lejernes LO ved at sende en klage, som huslejenævnet derefter vurderer. Hvis de vurderer at din leje er for høj kan du få din husleje tilbage med et års tilbagevirkende kraft og få reduceret din husleje. Dog har udlejeren fri ret til at bestemme huslejen hvis huset er blevet totalrenoveret eller hvis boligen er blevet opført efter december 1991. Dette skyldes at boliger, der er opført efter den sidste måned i 1991 er uden for huslejereguleringen.

Det koster 24 procent mere at bo til leje i København

Ifølge en analyse fra Sampension har folk, der bor til leje i København en 24 procent højere årlig udgift per kvadratmeter bolig i kroner sammenlignet med dem, der ejer sin bolig. Analysen indeholder data for lejepriser baseret på egen data fra Sampension, dog er almene boliger ekskluderet fra analysen. Data vedrørende ejerboliger kommer fra handelspriser i 1. kvartal 2017, der blev finansieret med en fastforrentet lån på 30 år.

Sampension analysen viste blandt andet at en ejer i en lejlighed på 80 kvadratmeter i København, der blev købt i starten af 2017, ville betale ca. 2000 DKK mindre om måneden end dem der boede til leje i en bolig af samme størrelse. Den store forskel gælder ikke kun København, men også storbyen Aarhus hvor forskellen lå på 1370 DKK.

Derfor er det dyrere at by til leje i de danske storbyer

Ligesom mange andre storbyer, så er de danske storbyer ”ramt” af at der er høj efterspørgsel på lejeboliger og dette driver priserne i vejret. Dette skyldes alle tilflytterne fra såvel ind- som udland. Der findes mange personer, som ikke har interesse i at købe bolig, da de har svært ved at se hvor de kommer til at bo inden for den nære fremtid og det kan give en frihed. Men det kan også give en økonomisk frihed ikke at bo til leje. Alligevel viser tal at efterspørgslen på lejeboliger vil stige helt ind til 2040 på grund af de mange tilflyttere og det store antal danskere, som foretrækker at bo alene.